OBAVIJEST - Sijelo u Paklarevu

18.07.2017. 11:35

Na žalost, moram vas obavijestiti da je manifestacija Sijelo u Paklarevu otkazana zbog tehničkih problema pri izvedbi, ali nećemo dozvoliti da to utječe na naš izlet na Vlašić. Izostavit ćemo ples do zore u Paklarevu, što ne znači da neće biti plesa do zore u planinarskom domu!  Također, to nam ostavlja mogućnost odlaska na najviši vrh Vlašića Paljenik o čemu više možete vidjeti u daljnjem tekstu.

Na put ponijeti važeću osobnu iskaznicu,  planinarsku iskaznicu s plaćenom članarinom za 2017. godinu i zdravstvenu iskaznicu. Planirate li nešto kupovati u Travniku po povratku, ponijeti KM. U domu je moguće plaćati kunama.

Za subotu su planirane dvije hodačke ture, teža i lakša.

Teža tura započinje u Ovčarevu (selo odmah pored Paklareva) i ide uzbrdo na Paklarske stijene preko Kraljevog gumna,  Brajkovice i PD Devečani pri čemu se savladava visinska razlika od 1000 m/nm. Na turu se kreće odmah po dolasku u Paklarevo, što znači oko podneva, tako da bi moglo biti vrlo vruće pa treba voditi računa da se ponese dovoljno vode. Voda se može tokom hodanja  natočiti na izvoru u blizini PD Devečani. Od Ovčareva do Devečana je  4 sata hoda. Nakon kratkog odmora kod doma možemo nastaviti turu do najvišeg vrha Vlašića Paljenika 1943m/nm, a zatim se spustiti do PD Paklarske stijene na Galici. Cjelokupna tura Ovčarevo- Kraljevo gumno, Brajkovica, Devečani, Paljenik, Galica trajala bi 7 sati hoda.  

Lakša tura je vrlo atraktivna i kreće od PD Paklarske stijene na Galici (odnosno sa 1600m/nm) kroz Paklarske stijene prema PD Devečani gdje je planiran kraći odmor i razgledanje stijenjaka i panorame, a zatim nastavlja do najvišeg vrha Vlašića Paljenika, te se vraća natrag do Devečana i spušta na Galicu. Ta bi tura bila 5 sati laganog hoda, bez većih i napornijih uspona. Također, ako neko ne želi ići do Paljenika, može pričekati na Devečanima da se grupa vrati.

Obje ture vode i lokalni vodiči.

U nedjelju prijepodne hodamo od doma na Galici do Kapelice Marije Snježne i vidikovca pored nje, ukupno dva sata hoda.

Iako dolje u Paklarevu može biti vrlo toplo, gore na 1600m može puhati vjetar i biti hladno, pa molim da odjeću prilagodite nadmorskoj visini. Također, obavezno ponijeti zaštitu od kiše (kabanica, kišobran).

U domu su kreveti sa posteljinom (ne naplaćuje se posebno), ali preporučam ponijeti vreću za spavanje.

Domaćini iz PD Paklarske stijene ponudili su da nam u subotu za večeru skuhaju Bosanski lonac (uz  vlašički sir, salatu i kruh) po cijeni  od  30 kuna. Nije obavezno, a onaj ko želi večeru reći će mi to u subotu u busu odmah po polasku iz Osijeka.  Ko ne želi večeru, neka si osigura „hranu iz ranca“ za taj dan. U nedjelju pri povratku planiramo kraće zadržavanje u Travniku, oko podneva, pa možete ondje nešto pojesti (burek, čevapi, pastrva). Osim „gastro znamenitosti“,  u Travniku možete vidjeti i sljedeće povijesne znamenitosti: Katolička gimnazija, rodna kuća Ive Andrića, Tvrđava, Šarena džamija... a više o tome možete pročitati na linku:

http://www.bhtourism.ba/loc/whattoseeanddo.wbsp?wbf_mjesto=;30;

                                                                                                                Željko Petrović

Arhiva vijesti