9. izlet 3. ciklusa etapnog obilaska SPP-a (veljača 2017.)

2012. godine PD Zanatlija Osijek, a po ideji i pod pokroviteljstvom tadašnjeg Slavonskog plninarskog saveza, započeo je sa projektom obilaska Slavonskog planinarskog puta kroz 16 jednodnevnih izleta u dvije godine. Slavonski planinarski put (SPP) najstarija je hrvatska obilaznica osnovana 1957. godine što znači da u ovoj godini obilježavamo 60 godina njezinog postojanja. Ujedno je sa svojih 300 kilometara kojima kružno povezuje slavonsko gorje (Papuk, Psunj, Požešku goru, Dilj i Krndiju) i najduža hrvatska obilaznica. PD Zanatlija Osijek i Slavonski planinarski savez ovim su projektom željeli popularizirati ovu lijepu obilaznicu prvenstveno među slavonskim planinarima, a i šire, na razini cijele Hrvatske.

Osvrnuvši se na proteklih pet godina trajanja ovog projekta, možemo reći da smo u potpunosti uspjeli u tome. Na ovim je izletima sveukupno sudjelovalo preko 1000 planinara, između 50 i 70 po izletu (točnu i vrlo preciznu statistiku o izletima i sudionicima vodi Vladimir Pavičić, predsjednik PD Zanatlija), ovisno o vremenskimuvjetima i godišnjem dobu, a mnogi od njih popunjavaju svoj drugi ili čak treći dnevnik obilaznice. Time smo povećali i prodaju dnevnika obilaznice te podigli svijest planinara o značaju obilaznica općenito. Tako u proteklih 5 godina značajnije raste broj planinara koji su prošli SPP, između 10 i 15 godišnje, a ukupno pedesetak od 2013. kada je završio 1. ciklus obilaska. Za popunjen dnevnik obilaznice dodjeljuje se značka SPP-a. Uz ovaj projekt  poboljšali smo suradnju s drugim PD iz Osijeka Bršljan-Jankovcem, koji se 2013. godine uključio u projekt, a također i sa ostalim društvima iz Slavonije -  Šumar Osijek, Belišće, Krndija Našice, Petrov vrh Daruvar, Psunj Pakrac, Lipa Lipik, Strmac Nova Gradiška, Klikun Pleternica, Tikvica Županja, Dirov brijeg i Cibalia Vinkovci, Đakovo, Vidim Kutjevo, Dilj gora Slavonski Brod, Sokolovac Požega. Isto tako postigli smo da se u društvima organiziraju izleti po drugim obilaznicama u Hrvatskoj. Članovi PD Zanalije uspješno su prošli Velebitski planinarski put, a trenutačno se obilazi Kapelski planinarski put, Europski hodočasnički put Pecsvarad – Našice, Zagorski planinarski put, Zagrebački romarski put te Hrvatska planinarska obilaznica.

Najboji dokaz o uspješnosti ovog projekta je prošlonedjeljni izlet, kojim smo otvorili šestu godinu obilaska SPP-a, na kome se okupilo stotinjak planinara svih dobnih skupina prvenstveno iz Osijeka, Bršljan-Jankovac i Zanatlija, a zatim i poveći broj planinara iz Slavonskog Broda koji su nam se pridružili na dionici od PD Đuro Pilar u Slavonskom Brodu do Ljeskovih voda podno Čardaka na Dilju. Ukupno pet sati hoda uz nekoliko kraćih pauza proveli smo u ugodnom međusobnom druženju i uživanju u prelijepom proljetnom danu. Prešli smo petnaestak kilometara kroz šume i šikare Dilja, kroz selo Rastušje i pored rodne kuće pjesnika Dragutina Tadijanovića, pored slikovitog izletišta Šuma Striborova inspiriranog bajkom Ivane Brlić Mažuranić, spisateljice koja je dio svog života provela u Slavonskom Brodu. Na ovom dijelu nismo imali ni jednu kontrolnu točku SPP-a, ali ćemo zato na sljedećem imati dvije – vrh Čardak i PK Borovik.

Sljedeći izlet je 19.03.2017.godine – pozivamo vas da nam se pridružite i hodate s nama SPP u godini njegove 60. obljetnice!

Ružica Petrović

Fotografije

DSCF2670DSCF2693DSCF2706DSCF2730DSCF2769DSCF2771DSCF2773