Omanovac

Planinarska skupina Dumina Planinarskog društva Zanatlija iz Osijeka imala je dvodnevni izlet na Psunj u subotu i nedjelju 21. i 22.05.2016. godine. Cilj je bio mladim planinarima pokazati kako izgleda planinarski izlet s noćenjem u planinarskom domu.

U planinarskom domu Omanovac boravilo je 26 članova PS Dumine, 14 učenika dviju osječkih gimnazija i 12 mladih iz SOS sela Ladimirevci, te devetero odraslih, iskusnih planinara PD Zanatlija Osijek, od kojih dva planinarska vodiča, Mirjana Špehar i Vladimir Pavičić.

Nakon dolaska u dom oko podneva i smještaja u sobe, krenuli smo na hodanje markiranom planinarskom stazom koja vodi južno-jugozapadno od doma na Omanovcu, koji je na 655mnv. Grebenom Debeli rt spustili smo se na 300mnv, a zatim Cvijinom stazom nastavili do Krive breze. Cvijina staza ide očuvanim dijelom vrlo lijepe stoljetne bukove šume, sa pojedinačnim stablima stoljetnih hrastova, dubova, a prelazi preko 7-8 potočića, vrlo je slikovita i zanimljiva. Nakon izlaska na Krivu brezu za desetak minuta stigli smo na Begovaču, 469 mnv, planinarsko odredište i odmorište s pogledom na Pakrac i Lipik. Na Begovači se nalaze rekonstruirani sanitetski ostaci iz II. Svjetskog rata.

Nakon okrjepe na Begovači, vratili smo se predjelom Omanovac do planinarskog doma. Cijeli ovaj put od deset kilometara mladi su planinari u veselom druženju prošli za 4 i pol sata s pauzama. 

Po povratku u dom, nakon odmora svatko je sebi pripremio večeru na roštilju, a zatim smo druženje nastavili uz logorsku vatru i karaoke i gitaru.

U nedjelju, nakon doručka, organizirali smo malu planinarsku školu na kojoj je Vladimir Pavičić govorio o osnovnoj opremi, pravilima ponašanja u planini i u domu.

Nakon toga je voditelj potražne službe HGSS-a Zvonimir Miler pokazao našim mladim planinarima  kako se popeti uz stijenu uz nužno osiguranje, što im je bilo vrlo zanimljivo, pa su svi sudjelovali u praktičnom dijelu i uspješno se penjali uz umjetnu stijenu, uz osiguranje.

Zatim je na programu bilo postavljanje  šatora na obližnjem proplanku, u čemu su također svi s oduševljenjem sudjelovali.

U 13 sati je organiziran ručak koji je pripremilo osoblje planinarskog doma, a nakon objeda smo se spakirali, još malo uživali u prekrasnom ambijentu Omanovca i sretni i zadovoljni krenuli kući za Osijek, već sad nestrpljivo iščekujući novi izazovni planinarski izlet.

Ružica Petrović

Jela Knežević  

Kako je bilo, pogledajte na fotografijama Željka Petrovića