5. izlet 3. ciklusa SPP-a:Baćin dol-Gračanica-Kapavac

Kako je najavljeno, dana 05.06.2016. bio je naš 5. izlet trećeg ciklusa obilaska SPP-a u šesnaest izleta kroz dvije godine. Ukupno gledano, bio je to naš 36 izlet SPP-a. Možete li to zamisliti? Kroz protekle četiri i pol godine 36 puta smo se okupili u povećem broju (prosječno 60-70 planinara po izletu, iz različitih mjesta podno ovih naših gora) i puni entuzijazma krenuli na ovu našu tristokilometarsku obilaznicu,  upoznavajući iz godine u godinu uvijek iznova sve ljepote ovih pet slavonskih planina, a također i upoznavajući se i družeći se međusobno, stvarajući nova prijateljstva i njegujući ona postojeća... Ne znam možete li zamisliti kakav je to dobar osjećaj i kako svi mi s nestrpljenjem išćekujemo naš sljedeći SPP izlet i sve svoje obaveze podređujemo tome. I koliko uživamo u svemu tome... Dođite na jesen na sljedeći SPP i uvjerite se.
Dakle, dosta lirike, ajmo činjenice: planinari PD Zanatlija i PD Bršljan - Jankovac iz Osijeka i ovoga su puta bili najbrojniji, ali opet je tu bilo i našičana, i kutjevčana, i požežana, naša Mirjana iz Virovitice, jedna nova djevojka iz Broda, dvoje mladih iz Baćindola koji su hodali s nama i na zadnjem izletu, i naravno, ekipa iz Županje. Sve razdragano i veselo društvo koje ni veliko blato na koje smo naišli na putu, a ni pljusak na kraju nisu mogli oneraspoložiti. Vrhunac je bio doček naših prijatelja planinara iz Zakorenja koji su nas ugostili najprije u planinarskoj kući Bajin kijer, a zatim i u vatrogasnom domu u Zakorenju. Sve zahvale Slavku i Mateju Lončariću i ostalima na gostoprimstvu - uvijek rado dolazimo u Zakorenje!
Vrijeme nam je bilo uglavnom lijepo, sunčano i pomalo sparno, samo nas je pri silasku u Zakorenje malo oprao krakotrajni pljusak. Put nas je vodio uglavnom kroz hladovinu šume, a kroz malobrojne krčevine probijali smo se kroz gustu i visoku travu. Na jednom mjestu otvorio nam se lijep pogled na vrh Papuka, a zobali smo i šumske jagodice. Cijelu smo dionicu od Baćindola do Zakorenja othodali za cca 6 sati s odmorima, uz puno priče, smijeha i fotkanja. Nakon ljetne pauze, za vrijeme koje ćemo se razmiliti po svim krajevima naše zemlje, a i puno šire, nastavljamo s našim SPP-om 18. rujna dionicom od Zakorenja do Požeške Koprivnice. Nikad nije kasno da nam se pridružite i hodate s nama našu najdužu i najstariju obilaznicu - Slavonski planinarski put.
Ružica Petrović
 
 

Kako smo hodali, kako smo se proveli, kako nam je bilo... pogledajte u fotografijama Berislava Tkalca koje se nalaze u produžetku, ispod teksta i Željka Petrovića u njegovom albumu.

Fotografije

IMG_2134 (Medium)IMG_2135 (Medium)IMG_2138 (Medium)IMG_2139 (Medium)IMG_2141 (Medium)IMG_2144 (Medium)IMG_2147 (Medium)IMG_2150 (Medium)IMG_2151 (Medium)IMG_2153 (Medium)IMG_2154 (Medium)IMG_2158 (Medium)IMG_2162 (Medium)IMG_2165 (Medium)IMG_2169 (Medium)IMG_2171 (Medium)IMG_2173 (Medium)IMG_2175 (Medium)