Pohod slavonskim planinama

Pohod slavonskim planinama , 2. ciklus - 1.etpa Petrov vrh – Omanovac

U organizaciji Slavonskog planinarskog saveza  proteklog vikenda održan je 6. Pohod Slavonskim planinarskim putom na dionici od Daruvara do Strmca.

U planinarskom domu Petrov vrh,iznad Daruvara,u subotu 21.svibnja okupilo se 27 planinara iz Osijeka, Kutjeva, Požege, Slavonskog Broda, Pakraca, Daruvara i četvero planinara iz Beograda. Predsjednih Slavonskog planinarskog saveza, Otto Tosenberger je pozdravio prisutne planinare i izložio plan dvodnevnog događanja. Vodič prvog dijela je bio Slavko Pokorny.

Naše društvo je bilo zastupljeno sa četiri člana, Branko Marušić, Darko Prusina, Majda Rončević i naravno  Laća.

Na pohod smo krenuli u 7.40 min prema našem današnjem cilju , planinarskom domu na Omanovcu. Lijepo vrijeme, veselo društvo... i oko 9.30 smo stigli do Manastira Pakra  gdje smo se kratko odmorili, napunili bočice vodom i hrabro nastavili dalje do odmorišta Purnica. Nakon polusatnog odmora krenuli smo prema Velikom Javorniku na koji smo stigli za 40 tak minuta. Odmah smo nastavili prema Španovici gdje nas je čekao nešto duži odmor. Nekolicina bržih hodača je krenula hrabro dalje. Čekalo nas je još oko 4 sata hoda. Putem je bilo veselo, i kao da se probudio natjecateljski duh u nekolicini planinara te smo skoro bez zaustavljanja došli do doma Omanovac oko 18 sati.

U planinarskom domu je bilo živo i veselo.

Ujutro, u 7.30, je nas 13 planinara krenulo na put prema Brezovom polju i Strmcu.Vrijeme je bilo sunčano i svi smo vrlo hrabro savladali strminu Tanke kose(po meni jedan od težih uspona na stazi SPPa). Nakon toga smo se kratko odmorili na Širokom brijegu. Kod Vodostaja nas je čekao Otto i osveženje. Ovdje nam se priključio jedan planinar iz PD Strmac a dva planinara su odlučila pauzirati do Brezovog polja, gdje smo stigli oko 15.sati. Prema Strmcu nas je poveo domaći vodič ali i odmorni članovi. Ovoga puta smo se u Strmac spuštali niz Jastrebinac koji nas je sve oduševio svojom ljepotom i atraktivnim spuštanjem kroz korito potoka. U dom na Strmcu smo stigli oko 17.30. Domaćini iz PD Strmac su nas dočekali s izuzetnom  ragu juhom i osveženjem. Nakon završnog slikanja i pozdravljanja svi smo se uputili svojim kućama.

 Za mene je ovo bilo izuzetno iskustvo. Provjera izdržljivosti i upornosti  a sve začinjeno boravkom u prirodi s dragi ljudima.

Majda Rončević

Fotografije

20160521_201724DSC02747DSC02788DSC02792DSC02824DSC02826DSC02838DSC02844slika2