1. izlet 3. ciklusa etapnog obilaska SPP-a Petrov vrh-Španovica

Započeli smo i treći ciklus obilaska Slavonskog planinarskog puta.

Prvi izlet nas je vodio od Petrovog vrha, preko Velikog Javornika, pa sve do Španovice.

Prešli smo 22 km za 7 sati hoda.

Kako smo to doživjeli možete dijelom vidjeti iz fotografija Berislava Tkalca i Željka Petrovića i pera Ružice Petrović.

U nedjelju 28.02.2016. osječka planinarska društva Zanatlija i Bršljan – Jankovac  započeli su treći ciklus izleta po Slavonskom planinarskom putu.
Ciklus je zamišljen kao obilazak SPP-a u 16 izleta kroz dvije godine i jedan je od projekata Slavonskog planinarskog saveza vezan uz SPP, a njegov je voditelj Vladimir Pavičić, predsjednik PD Zanatlija Osijek.
Na prvom izletu 2012. Godine sudjelovalo je tridesetak planinara iz Zanatlije i PD Đirov brijeg iz Vinkovaca, a od tada Slavonskim planinarskim putem hodalo je u ove protekle 4 godine više od tristo planinara iz gotovo svih slavonskih društava – Osijek, Županja, Đakovo, Vinkovci, Vukovar, Belišće, Našice, Kutjevo, Požega, Slavonski Brod, Pleternica, Virovitica, Pakrac, Lipik, Daruvar, Nova Gradiška. Također, više od trideset planinara sudionika dobilo je značke SPP-a za prijeđenih  300 kilometra ove naše najstarije obilaznice. Na taj je način SPP povezao i potakao na suradnju planinare iz cijele Slavonije, a interes za njegov obilazak ne prestaje ni u ovom 3. Ciklusu – iz Osijeka  je krenulo pedeset sedam planinara, što novih što starih zaljubljenika u SPP, a putem do Daruvara broj se povećao za šest u Našicama (Našice, Đakovo, Županja), da bi nas na Petrovom vrhu dočekali planinari iz Požege, Vinkovaca, Virovitice, Pakraca i Daruvara,  sve skupa njih 17 tako da je i na ovoj turi sudjelovao zavidan broj od osamdeset planinara.

Vedro i veselo, hodački vrlo raspoloženo krenuli smo s Petrovog vrha obroncima Zapadnog Papuka put manastira Pakra, i bili prvi planinari koji su prešli potok Stančevac preko novog visećeg mosta koji su prošli tjedan postavili daruvarski planinari.
Od manastira, nastavili smo makadamom uz rijeku Pakru do raskrižja na kome se u Pakru ulijeva rječica Purnica. Ondje skrećemo na šumsku cestu uz živopisnu Purnicu koja nas je počastila brojnim žuboravim slapićima, no, njezin je najveći slap, u blizini kojeg je i istoimena spilja, na žalost zatrpan i blokiran trupcima koje je donijela bujica. Nadamo se da će ga ubrzo osloboditi i da će ostati neoštećen.
Kod slapa na Purnici, napuštamo šumsku cestu i skrećemo u šumu, vrlo strmim usponom koji traje sve do izlaska na makadam podno samog Velikog Javornika. Obilazimo sam vrh i nakon desetak minuta dolazimo do raskrižja za mali uspon do KT Veliki Javornik, gdje je kutija sa žigom. Nakon toga slijedilo je još dva sata spusta do Španovice na cesti Pakrac – Požega.

Nakon sedam sati hoda, vrlo nam je dobro došao čuveni vinski gulaš kojeg su iz doma na Petrovom vrhu dovezli domaćini iz Daruvara, a isto tako i pivce i vatrica u LD Šumetlica.

Hvala Slivi, koji nam je bio i vodič i organizator, i daruvarskim planinarima!

Fotografije Željka Petrovića možete pogledati u njegovom albumu...

Fotografije

IMG_1755 (Large)IMG_1759 (Large)IMG_1761 (Large)IMG_1763 (Large)IMG_1764 (Large)IMG_1766 (Large)IMG_1767 (Large)IMG_1769 (Large)IMG_1771 (Large)IMG_1773 (Large)IMG_1775 (Large)IMG_1777 (Large)