Peru i Bolivija

PERU

Peru je, nakon Brazila i Argentine, treće zemlja po veličini u Južnoj Americi, s više od 30 milijuna stanovnika. Prostire se kroz tri različite prirodne i klimatske zone: prašuma (la selva) na istoku, planinski pojas Anda (la sierra) u središnjem dijelu i priobalna pustinja uz Tihi ocean (la costa). Obilje fotografija i izvorna glazba dočarat će bogatstvo različitosti ove u nas još slabo poznate zemlje.

Predavanje nije namijenjeno samo planinarima. Ono podsjeća na velika, prvenstveno graditeljska postignuća Carstva Inka, predstavlja staru prijestolnicu Cusco i današnji velegrad Limu. Upoznat ćemo kanjon rijeke Colca, najdublji na svijetu, penjati se do „gorskog gnijezda“ Machupicchua, razgledatu Arequipu, grad među vulkanima i pustinjsku „metropolu“ Icu. Sve će to biti prikazano kroz prizmu osobno doživljene avanture.

 

BOLIVIJA

Među najsiromašnijim je zemljama Južne Amerike iako se prostire na više od milijun kvadratnih kilometara i raspolaže velikim rudnim bogatstvom. Od blizu 10 milijuna stanovnika dvije trećine je autohtono, indogeno stanovništvo. Predsjednik Evo Morales nastoji osloboditi zemlju od kolonijalnog nasljeđa. Bolivija ima manje turističkih znamenitosti od Perua, ali je samosvojnija  i nudi prostore za istraživačke pustolovine.

Prijestolnica La Paz leži na visini od 4000 m i time drži svjetski rekord. U njegovoj blizini je čarobno jezero Titicaca, njegova predgrađa ovješena su na padine Kraljevskih Kordiljera, tu je i Tiwanako – jedna od kolijevki kulture u Andama. Vrhunac putovanja predstavlja najveća slana pustinja na svijetu – „Salar de Uyuni“, okružena brojnim vulkanima na „Plamenom pacifičkom pojasu“. Posjetitelji će se spustiti u najveći rudnik srebra (Potosi) i uživati u njegovanom gradu Sucre, s prelijepim kolonijalnim građevinama. Najdublji dojam ipak ostavlja skromno, u slikovite nošnje odjeveno stanovništvo naroda Qechua i Aymara.

Vlado Obad

Fotografije

P1010965P1020229P1020894P1020927P1020847a (2)00001