Izlet iznenađenja

Krndija popločana stopama školaraca

Izlet u planine s djecom ima poseban čar, a doživljavanje prirode kroz dječje oči otvara nam neke nove poglede. Članovi PD „Zanatlija“ iz Osijeka, točnije Planinarska skupina „Dumina“ pripremila je „Izlet iznenađenja“ za školsku djecu. Nitko nije slutio kako bi odaziv mogao biti toliko velik da smo popunili dva velika autobusa. Čuđenje je bilo tim veće, jer je temperatura to jutro bila -10 oC. Na cjelodnevnu zimsku avanturu pripremili su se gimnazijalci Opće gimnazije Osijek uz pratnju svoje profesorice Jele Knežević, gimnazijalci Jezične gimnazije u pratnji profesorice Tihane Pavičić te učenici trećih razreda Osnovne škole Franje Krežme s učiteljicom Ksenijom Vilić. Izletu su se priključili i roditelji te “stari” planinari. I sama sam povela svoju sedmogodišnju djevojčicu budući  sam zaželjela da ovo bude poseban dan za nas dvije. Zaista je i bio!

Kako to obično bude, napravili smo tradicionalnu pauzu u Našicama za doručak. Red je u pekarnici bio poprilično velik, ali su svi uživali u zajedničkom obroku. Nakon polusatne pauze krenuli smo do naše polazne točke. Izlet smo započeli kod Lovačkog doma u Zoljanu, u predjelu Vranović, koji je ujedno i prva kontrolna točka (1. KT) Našičkog planinarskog puta (NPP). Naš je vodič na terenu bio Željko Petrović, izvrstan poznavatelj markiranih i nemarkiranih staza na Krndiji. Svi su bili uzbuđeni. Laganim korakom krenuli su prvo razigrani osnovnoškolci, zatim gimnazijalci pa svi ostali sudionici. Kako bi sudionici mogli opušteno i sigurno uživati u pohodu, hodačka se tura odvijala pod budnim okom članova HGSS-a. NPP je planinarska obilaznica PD Krndija iz Našica, otvorena 1968. godine, a prolazi predjelima značajnim za ovaj dio Krndije (Bedemgrad, Pulinovac). Trasom NPP-a nastavljamo prema spremniku Našičkog vodovoda u predjelu Tajnovac. Kućica sa spremnikom arhitektonski je oblikovana u duhu početka 20. stoljeća i građevinski je najzahtjevniji objekt ovog vodovodnog sustava. Najveći dio objekta je ispod zemlje, bazen dimenzija 11x10,5 metara i 4 metra visine, koji može zaprimiti 300.000 litara vode. Od ovog objekta u zemlju su položene vodovodne cijevi do grada Našica, a zatim i po postojećim gradskim ulicama, do privatnih korisnika i pet javnih zdenaca. Vodovod je i danas u funkciji i vodom opskrbljuje stanovnike sela Zoljan i manji dio grada Našica.

Bez obzira na zubato sunce dan je bio predivan. Sva su djeca bila ushićena jer su se nekima nožice prvi puta našle na brdovitom terenu. U prirodi djeca postaju bolja. Planina im je avantura, život i škola. Neprocjenjivo je bilo gledati ih blatne, poderane, ali sretne, kako zajednički prolaze prepreke i napore, udišu svjež zrak i trče slobodno gore-dolje. Prijateljstva se ovdje ne mjere materijalnim stvarima, već po tome tko ti je pružio ruku kada je trebalo savladati uspon i po tome koliko je osjećaja sreće izazvao daleki,, prijeđeni put. Posebno je zanimljivo bilo preskakati zaleđene potočiće i razbijati led u zaleđenim barama. Osnovnoškolci su bili glavni ledolomci pogotovo ako su im se u rukama našli planinarski štapovi ili su se domogli neke odlomljene grane. U prirodi se i uči. Školarcima je bilo izuzetno zanimljivo hodati „Rimskom cestom“ koja je u doba starih Rimljana spajala Mursu (Osijek) i Valis Aurea (Zlatnu dolinu, odnosno Požegu) kojom su prije 2000 g. hodali naši preci. Njeni se dijelovi još i danas mogu pratiti u pojedinim dijelovima Krndije.

Budući je iza nas bilo već 2,5 sata hoda, na licima osnovnoškolaca i nekih vrtićanaca se odražavo umor pa smo odlučili s manjom skupinom ipak završiti pohod. Najmlađi sudionik imao je 3 g. I njega je savladao umor pa je do cilja stigao na ramenima jednog od članova HGSS-a. Hvala im! Makadamskom smo cestom došli do sela Seona iz kojeg nas je autobus prevezao do Gazija. Ondje je bilo okupljanje u Planinarskoj kući „Tivanovo“ gdje su nas dočekali ljubazni domaćini.

Ipak su neumorni srednjoškolci i drugi znatiželjni planinari krenuli prema izvoru našičkog vodovoda iz 1905. godine. Našički je vodovod nastao kaptiranjem (hvatanjem vode u cijev) četiri izvora s područja ispod Kranjčevog brda. Kaptažna kućica smještena je malo dublje u šumi, a bolje je vidljiva prihvatna kućica na izvorištu Seona. Na njoj je kip Sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika od vodene stihije. Već pomalo umorni i gimnazijalci su sretni što idu nazad. Vratili su se preko Našičke geološke staze. Ta obilaznica otvorena je 2002. godine, a prolazi područjem Krndije koje izgrađuju metamorfne i sedimentne stijene iz perioda od pretkambrija do kvartara, a najljepše u njoj je nalazište okamina - fosila školjaka, puževa i drugih stanovnika drevnog Panonskog mora.

Napokon se svi okupljamo u Gazijama gdje nas je dočekao topao čaj za okrjepu. Logorska je vatrica već bila naložena, štapovi našiljeni i spremni za pripremu roštilja. Pečenje kobasa i slanine vječni je favorit izleta svakom djetetu, ovog puta i malima i velikima. Bile su tu svakakve ludorije od zapaljene slanine do pougljenisane kobase. Ali nitko nije mario. Bitan je bio samo smijeh, dobar provod, zajedništvo i druženje. I na kraju, kako bi dojmovi bili potpuni, naši dragi planinari: Dijego - gitarist i Simba – klavijaturist, izlet su oplemenili dobrom glazbom. Pjevali su i mali, i veliki, i stari i mladi.

U dobrom društvu vrijeme brzo proleti pa imaš osjećaj da si tek došao, a već moraš krenuti putem svoga doma. Veselo je bilo i u autobusu. Školarci su bili glasni i veseli sve do Osijeka. Iz autobusa su najmanji poletjeli u zagrljaj roditeljima da im ispričaju svoje prave planinarske doživljaje.

Bio je ovo jedan od najmasovnijih izleta osječkih školaraca u slavonske planine u organizaciji Planinarske skupine „Dumina“ PD „Zanatlija“. Hvala organizatorima koji su se potrudili organizirati jedan takav zahtjevan pohod koji je bio škola i za djecu i za roditelje. Nema ničega ljepšeg, nego kad ti dijete poželi ponovno doći na takav jedan izlet. Svim sudionicima hvala na hrabrosti i dobroj volji te na ukazanom povjerenju, a  svim planinarima topao i srdačan pozdrav ma gdje bili.

Valentina

Fotografije

Sl_1P1230253P1230257P1230262P1230273P1230277P1230295P1230312Sl_10Sl_11Sl_12Sl_2Sl_3Sl_4Sl_6Sl_7Sl_8Sl_9Sl_16Sl_15Sl_14Sl_5Sl_13P1230318