Krndijski stjenjaci

Izlet održan 25.06.2014.g....

Visokogorska sekcija i sekcija Sveti Josip Radnik organizirale su zajednički izlet na stjenjake Krndije u okolici Orahovice. Dok su visokogorci vježbali na stijeni Sokoline, hodači druge sekcije, nas dvanaest, obišli smo stijenjake Sokoline, Svibovca i Lukovačkog brda.
Uživali smo u prekrasnom danu koji nam je pružio lijepe poglede na vrh Papuka i grebene Krndije, proučavali ljekovito i neljekovito bilje, a od gljiva našli smo samo nešto bukovača, na jednom panju. Nakon pet sati ugodnog hoda vratili smo se u podnožje Sokolina gdje smo priredili zajednički roštilj i ostatak dana proveli u veselom druženju i prepričavanju „kako je kome danas bilo“. Posebno zahvaljujemo našem prijatelju Zorku iz Orahovice koji nas je proveo skrivenim stazama Krndije kako bi nam olakšao hodanje i pokazao tajanstvene ljepote ove planine.

Ružica

Fotografije Željka Petrovića

 

Istovremeno je skupina visokogoraca odvažno krenula na Duzlučke stijene. Kako je bilo toj skupini pročitajte iz viđenja Mirele Poljak Šefčić...

U četvrtak 25. 06. 2015. visokogorska sekcija PD Zanatlija upriličila je svoj prvi izlet.

Veliku ulogu u novačenju visokogoraca odigrao je Davor Šefčić.

Hrabro i odlučno poveo je grupicu od 12 planinara na penjalište u Duzlučki jarak.

Penjalište smjerova 5-7 a i b smješteno je nedaleko najpoznatijeg slavonskog kupališta u Orahovici.

Visokogorcima se stručno nazivaju oni malo „ozbiljniji“ planinari, koji se penju na visoke planine, po markiranom ili nemarkiranom putu.

No nekakvo opće mišljenje je da su to oni malo „zacuknuti“, koji umjesto da se lijepo prošeću po markiranom putu vole putove predviđene za divokoze.

Nismo se dali omesti, već smo ozbiljno, bez zafrkancije, uz veliku dozu koncentracije i hrabrosti prionuli poslu.

Pred nama stijena, sve svoje ljudske veličine spremili smo u najdublji dio sebe i prepustili se novom izazovu….pa što bude.

Prvi zadatak bio je upoznavanje sa opremom za penjanje. Naučili smo osnovno o vrstama užadi, karabinera, sprava za penjanje i spuštanje.

Naučili smo čemu služe osmice, obične pa duple a i one s uplitanjem, lađarac , polulađarac, prusikov čvor i bulin….petljali smo po čvorovima koji će nam (osim kacige) čuvati glavu kada se budemo penjali.

Davor i Dejan za ovu su priliku izradili sidrište i improvizirani rukohvat te nam pokazali kako se „apsajla“ niz strminu i kako se osiguravamo pri hodnji uz gelender.

Naši velikodušni i strpljivi instruktori  pokazali su nam prve korake u stijeni, istovremeno nas učeći da stijenu treba gladiti, za nju se dobro uhvatiti i  pametno pronaći uporište.

Svih 12 novopečenih visokogoraca  odvažilo se prikopčati  pojaseve, fokusirati se mentalno i fizički na upute instruktora i popeti se  uz stijenu.

Koljena su klecala, hladni znoj laganini nas je oblijevao a i knedle su se pojavile u grlu. No svi smo uspjeli.

Kada smo se jedan po jedan našli na „vrhu“svijeta, te ga pogledali iz druge perspektive, shvatili smo da je u nadmudrivanju sa stijenom zabava zajamčena.

Fotografije

StjenjaciSl_2Sl_3Sl_4P6250018-001P6250030-001P6250043-002P6250077-001P6250083-001P6250099-001P6250102-001