Bugarska - Musala 2015.g.

Ovaj prekrasan izlet je bio zajednički izlet organiziran s našim prijateljima planinarima iz PD „Visočica“ iz Visokog. Dogovorili smo ga u listopadu 2014. godine, a posvećen je obilježavanju 40-te godišnjice prijateljstva i zajedničkog druženja. Cilj izleta je bio druženje i uspon na Musalu (2925 m), najviši vrh Bugarske i Balkana.

Na poziv, za ovaj izlet se odazvalo 36 planinara iz 9 planinarskih društava iz Hrvatske, a najviše iz HPD „Zanatlija“ Osijek, te otprilike jednak broj, prijatelja planinara, iz PD „Visočica“ Visoko.

 
 

 

Na put smo pošli u četvrtak 04. lipnja 2015.g., u ponoć, kao i uvijek sa našeg uobičajenog okupljališta ispred BILLE na Sjenjaku. Ubrzo smo se na autocesti, kod Županje, našli s prijateljima planinarima iz Visokog i nastavili vožnju do zajedničkog odredišta. Vožnja autocestom trajala je s pauzama 12-13 sati te smo u Sofiju stigli u ranim poslijepodnevnim satima, negdje oko 14 sati.

Dočekala nas je naša srdačna domaćica Marijana, ujedno i dopredsjednica planinarskog saveza Bugarske. Potrudila se pokazati nam znamenitosti ovog lijepog grada.

 Obišli smo sve zanimljive destinacije u samom centru Sofije. A našli smo malo vremena i samostalno prošetati središtem grada, te se malo osvježiti i počastiti objedom na nekoj od terasa u samom centru grada. Nakon turističkog razgledanja Sofije, nastavili smo vožnju prema Samokovu gdje su nas dočekali domaći planinari. Priredili su nam mali domjenak u prostorijama svog planinarskog društva. Na ulazu u prostorije Društva dočekala nas je planinarka iz Samokova i ponudila komad kolača. Prvo, dok nisam kušala, sam pomislila da je neka pogača, međutim to je bio jedan jako ukusan sladak kolač koji me podsjeća na kuglof. Kako je tko ulazio u prostoriju tako je otkidao po komadić ponuđenog. Delicije su bile izvrsne. Nakon ugodnog druženja, nastavili smo vožnju prema planinarskom domu Šumatnica koji se nalazi na 1360 metara nadmorske visine, kod mjesta Borovec. Smjestili smo se u objekt zvan „Hiža Šumnatica“

 

 

 

 

U petak, u rano jutro, započeli smo s našim podvigom, uspon na Musalu, najviši vrh Bugarske i Balkana. Prvo smo se povezli žičarom, do nekih 2100 m/nv, a zatim nastavili uspon kroz prelijepe predjele nacionalnog parka „Rila“.Vrijeme baš i nije bilo pogodno jer je bilo hladno, oblačno i maglovito, povremeno s kišom, pljuskovima i zrnatim snijegom... Bilo je svega... Samo sunce nije željelo promoliti svoju glavu i obasjati nas svojim zrakama. Hodali smo po snijegu i ledenjacima, te po kamenju vrlo teškom za hodanje...

Poneke stijene su bile zatrpane snijegom, te su mnogi propadali između kamenja u mekani, topljivi snijeg. Sva sreća da nitko nije doživio neku nesreću. I ništa od toga nas nije spriječilo da u roku od 5 sati dođemo do vrha Musale 2925m/nv.
Sretni i zadovoljni uputili smo se nazad, a trebalo je savladati 1600 m visinske razlike da bismo stigli do mjesta Borovec gdje nam je bila baza. Umorni i prezadovoljni vratili smo se u topli planinarski dom.

 

 

 

 

Da se podsjetimo, na sam vrh se popela većina planinara, iz našeg autobusa nas 21, a do 2700 m/nv došli su svi koji su se zaputili.Za subotu je bilo u planu posjetiti Nacionalni park „Rilska jezera“. Mnogi su bili preumorni nakon uspona na Musalu, a pogotovo silaska, te su razmišljali o tome da odustanu od hodanja po Rilskim jezerima. Nakon dobrog promišljanja ipak su svi odlučili ujutro krenuti do Rilskih jezera. Bila je to relativno lagana etapa u kojoj su sudjelovali svi planinari.

Većina jezera je još uvijek smrznuta, bilo je snijega na stazi i uvjeti su na nekim dijelovima bili pravi zimski.

Jezera, a i priroda koja ih okružuje prekrasni su, a nadamo se da vam sve sve to mogu dočarati naše fotografije.

Naši dragi domaćini su organizirali zajedničku svečanu večeru i druženje u lokalnom restoranu u mjestu Borovec. Zabava je, kao i cijeli izlet, bila nezaboravna i sigurni smo da će se zgode s ovog izleta prepričavati u oba društva bar još 40 godina.

U nedjelju ujutro pozdravili smo se s domaćinima i našim prijateljima iz Visokog i sretni i zadovoljni krenuli na dugi put do naših domova kamo smo stigli u kasnim večernjim satima.

Hvala svima na sudjelovanju, hvala organizatorima u našim planinarskim društvima HPD „Zanatlija“ i PD „Visočica“ što su nam organizirali ovaj prekrasan izlet, hvala prijateljima iz Visokog na ugodnom druženju, hvala divnim domaćinima u Bugarskoj – bilo je nezaboravno! Nadamo se da će nam naši vodiči, vođe izleta organizirati još puno ovakvih izleta.

Vidimo se uskoro…

A ovo je video uradak Sadika Spahića,

pogledajte kako je protekao uspon...!

Ružica Petrović

Jela Knežević 

Fotografije

DSCF6405DSCF6519DSCF6550DSCF6614DSCF6905Sl_1BT_1BT_2BT_3BT_4BT_5BT_6BT_7BT_8SS_1SS_2SS_3SS_4SS_5SS_6JK_1JK_10JK_11JK_2JK_3JK_4JK_5JK_6JK_7JK_8JK_9