Velebitski planinarski put (2)

Obilazak VELEBITSKOG PLANINARSKOG PUTA -  2. izlet 
             (19. - 21.09.2014.g.)

Odredište: Ravni dabar - Baške Oštarije - Šugarska duliba 
Nadnevak: 19. - 21. 09.2014.g.

Dana 19.09.2014. godine planinari osječkih planinarskih društava Zanatlija i Bršljan –Jankovac  nastavili su obilazak VPP-a drugim trodnevnim izletom.
Prvoga dana, 19.09., krenuli smo od doma u Ravnom Dabru do Baških Oštarija, oko tri sata hoda, gdje smo noćili i drugo jutro, 20.09.,  nastavili maxi turu od Baških Oštarija do Šugarske dulibe, koja  u normalnim uvjetima traje oko 7 sati. Malo nakon što smo krenuli počela je padati kiša koja nas je pratila cijelim putem kroz Ramino korito,  malo je jenjala dok smo prolazili kroz Pasji klanac, da bi nas Šugarska Duliba dočekala suncem i prelijepim pogledima prema moru. To je bila prava nagrada za sav naš trud da po kiši i blatu stignemo do nje!
akon kraćeg odmora i uživanja u ljepotama Dulibe, spustili smo se markacijom na morsku stranu do Lukovog Šugarja.
Spust traje oko četiri sata, od čega se dva sata hoda po Turističkoj stazi koju je 1936 – 1937. godine projektirao i izgradio Ante Premužić. Staza započinje kod crkve u Lukovom Šugarju i vodi do Milkovića peći na oko 500 m/nm. Ukoliko se nađete u ovom dijelu našeg lijepog Velebita svakako je prohodajte i uživajte u prelijepim pogledima, ljepotama surove krške prirode i remekdjelu graditeljstva koje nije ponovljeno do današnjih dana.
Treći dan planirali smo kraći izlet nevezano uz VPP, ali je noću počela kiša koja nije prestajala cijelo prijepodne pa smo odustali i krenuli kući zadovoljni jer smo realizirali još jednu dionicu VPP-a i već se u busu spremali za iduću koju planiramo na proljeće.

 

Fotografije možete vidjeti ovdje...