Velebitski planinarski put

(1.  izlet obilaska  VPP-a  –  30.05.,31.05. i 01.06.2014.g.)


Nakon uspješno odhodanog 1. ciklusa obilaska SPP-a i s drugim ciklusom u tijeku, osječka planinarska društva Zanatlija i Bršljan - Jankovac odlučili su proširiti vidike i krenuti u osvajanje drugih hrvatskih obilaznica. Kako je Velebit naša najnaj planina (mada su i sve druge lijepe!), izbor je bio da to bude i njegova obilaznica. Dakle, evo nas na Velebitskom planinarskom putu.
Dana 30. i 31. 05, te 01.06. četrdesetak planinara tih dvaju društava krenulo je od Zavižana i obišlo 10 kontrolnih točaka na VPP-u, do planinarskog doma u Ravnom dabru.

Prvi se dan hodalo od Zavižana do planinarske kuće Alan po hladnom i promjenjivom vremenu, kroz surovu ljepotu Sjevernog Velebita - Premužićevom stazom kroz Hajdučke i Rožanske kukove, preko Gromovače, Rossijevog skolništa, Crikvene i Krajačevog kuka.

Drugi nas je dan pratila bura koja je pročistila vidike na morsku stranu pa smo uživali u prelijepim pogledima na naše otoke i obalu, te preko planinarskog skloništa Ograđenice i travnate Šatorine stigli do Kugine kuće.

Treći smo dan kod planinarskog skloništa Skorpovac opet izašli na Premužićevu stazu te njome išli do Bačić kuka i preko Bačić dulibe otišli do Dabarskih kukova i planinarskog doma u Ravnom Dabru gdje je i završio naš trodnevni izlet kojim smo prošli tri dionice VPP-a.


Za jesen je predviđen nastavak obilaska VPP-a, a nadamo se da će ovaj naš primjer potaknuti i druga slavonska planinarska društva da u većem broju krenu na planinarske obilaznice širom lijepe naše i ponude nam svoja iskustva na ovom forumu.

Tekst: Ružica Petrović
Fotografije: Željko Petrović

 Fotografije