1. izlet 2. ciklusa obilaska SPP-a

Slavonski planinarski put je obilaznica po slavonskim brdima. Ovaj izlet je bio prvi u nizu koji će se održati kroz dvije godine.

U 6:00 ujutro krenuli smo iz Osijeka. U našicama smo napravili pauzu pola sata radi tradicionalnog bureka. Baš je dobro sjeo. Nastavljamo put prema Daruvaru kroz manja naselja kojih skoro da niti nema na karti. Gledamo kako su kuće ili prazne ili razrušene. Trebat će dosta vremena da se vrati živost u ovaj kraj (ako ikad).

Dolazimo do Daruvara i nastavljamo do planinarskog doma "Petrov Vrh". Neki koriste priliku za jutarnju okrijepu, kao i za lupanje prvog žiga u dnevnik. Domaćini nam žele dobrodošlicu te će nas oni voditi kroz ovaj dio puta. U početku lagana susnježica kasnije prelazi u kišu. Put počinje nizbrdo kroz šumu. Slijedimo markacije i uskoro dolazimo do potoka. Na potoku nema službenog prijelaza pa se moramo snaći na razne načine. Neki su koristili konop, neki su brzo pretrčali, a neki su izuli cipele i čarape te hrabro kročili kroz hladnu vodu.

Nakon što smo svi prošli potok, slijedi nam komadić uzbrdice. Tu smo se prvi put zadihali. Put nas vodi kroz lovišta, šumu i raslinje. Stižemo do jednog sela odakle se pruža lijepi pogled na dolinu i okolna brda. Promatraju nas znatiželjni seljaci i ništa manje znatiželjne ovce. Nude nas sa vodom i rakijom. Nakon kratkog predaha (jer ipak moramo sačekati one sporije) nastavljamo dalje i krčimo put kroz šumu. Putem se divimo jaglacima i starim bukvama. Slijedimo jedan jarak i dolazimo do manastira Pakra. Iako je predviđen kratki predah, ipak su neki povadili svoje sendviče, meso i luk te navalili na slasni ručak.

Kasnije nastavljamo put po makadamskoj cesti i dolazimo do natkrivenog odmorišta i tu pravimo nešto dužu pauzu. Bacili smo se na zalihe sira, praznili smo flaše sa rakijom i napunili gladne trbuhe. Slijedi nam uspon prema Velikom Javorniku. Bilo je to dugih i napornih više od pola sata uspona. Kasnije je uzbrdica postala lakša pa smo već lakše hodali. Još jedan predah na šumskoj cesti jer opet čekamo zaostale planinare. Priroda oko nas je lijepa, drveće se još nije probudilo iz zimskog sna, ali jaglaci nam već uveseljavaju pogled. SPP prolazi ispod vrha Veliki Javornik do kojeg dolazimo u većoj skupini da udarimo i drugi pečat danas. Oni, koji su već imali pečat u svojoj kolekciji, iskoristili su vrijeme i otišli bez zaustavljanja.

Dalje nas put vodi kroz posjećenu šumu, a dio puta smo morali proći i kroz blatnjavu cestu. Markacije nisu sasvim dobro označene (posjekli ih šumari) pa smo se probijali kroz šikaru i gusto grmlje da pronađemo pravi put. Naznake civilizacije nam pokazuje cesta koja se lagano spušta. Dolazimo do jednog sela. "Je li ovo Španovica?" pitam ja. "Nije, imate još skoro pola sata do tamo". Eh, baš nam je olakšao. Prolazimo kroz to selo Grahovljani, pozdravljamo magarce (kao i oni nas) i nastavljamo, sada već asfaltiranom cestom, do Španovice. Putokaz na cesti Pakrac-Požega kaže nam da još imamo 15 minuta hoda do centra sela. Konačno dolazimo do doma gdje smo se okrijepili sa ukusnim gulašem i popili koje pivo.

Bili smo gladni, umorni, mokri i blatnjavi, ali ipak zadovoljni da smo prošli ovu dionicu. Jer, glad smo umanjili, blato i prljavštinu ćemo oprati, umor će nestati, ali ostat će nam zadovoljstvo i lijepa uspomena na ovaj izlet. Jedva čekam slijedeću dionicu SPP, ali po mogućnosti uz ipak ljepše vrijeme.


Valentin

Fotografije

01_Pocetak kod doma Petrov Vrh03_Hodamo nizbrdo05_Kroz prekrasnu prirodu07_Kojeg prelazimo uz razne tehnike08_Svi smo presli potok10_I cistine15_Ovce nas pozdravljaju20_Neki su i pali22_Gdje pravimo pauzu25_Uz dobro jelo26_I  rakijicu29_Kolona se razvukla32_I nakon njega kratki predah36_Cipele su nam blatne38_5 minuta do vrha39_Guzva na Javorniku42_I kroz blatnu cestu44_Zadnja nizbrdica50_Jos 15 minuta51_Do fine vecere52_Zadovoljni sa izletom