15. izlet obilaska SPP-a

OBILAZAK SPP-a (MEĐA - CRNI VRH (KT 34) - VRANI KAMEN (KT 35) - PL.DOM PETROV VRH (KT 1))

Završio je prvi ciklus jednog od pet projekata obilaska SPP-a. To je drugi projekt nazvan "Etapno po SPP-u u 16 jednodnevnih izleta".
Svih 300 km SPP-a u ovom ciklusu prošlo je 8 planinara. 6 iz HPD „Zanatlija“ Osijek, 1 iz HPD „Krndija“ Našice i 1 iz HPD „Tikvica“ Županja. Sveukupno na ovim izletima bilo je preko 220 planinara pojedinačno, i oko 1500 na svim izletima. U projekt se uključilo više od pola društava članica Slavonskog planinarskog saveza.
Na 15. izletu najbrojniji su bili planinari iz HPD „Bršljan-Jankovac“. Oko 100 planinara iz 8 planinarskih društava prešlo je ovu etapu za manje pod 6 sati hoda (od 10:00 do 16:00 sati).
Domaćini su nam na ovoj etapi (kao i na prethodnoj od Novog Zvečeva preko Ljutoča do Međe) bili planinari iz PD „Petrov vrh“ Daruvar. Glavni vodič je bio Slavko Pokorny-Sliva, u sredini Vladimir Sonički sa još nekoliko vodiča, a na začelju kolone, budnim okom pratili su nas Tanja i Ivica, naši novi vodiči iz HPD Zanatlije Osijek, kao i Vlado Pavičić organizator cijelog ovog projekta. Malu ceremoniju čestitanja osmercu sa SPP-a, upriličio je predsjednik SPS-a, Otmar Tosenberger koji je također sa nama prohodao ovu etapu. Vrijeme je bilo sunčano i toplo, vinski gulaš u domu na Petrovom vrhu odličan, kao i čuveni Rajnski rizling bez kojeg nema gulaša.
Detaljnu statistiku o svim izletima vodio je Vladimir Pavičić. Poslije obrade podataka to će biti objavljeno na web stranici SPS-a i drugim planinarskim web stranicama.
S ponosom možemo istaknuti da je ovaj projekt SPS-a zaživio i uspio u svojoj namjeri propagande obilaska SPP-a, te poboljšao kvalitetu održavanja i sigurnosti obilaska SPP-a (sa novim kutijama i pečatima na 35 KT ove obilaznice) uz pomoć članica udruga SPS-a, naših povjerenika, službe markacista i službe vodiča Stanice vodiča Slavonija. U logistiku održavanja SPP-a uključivale su se i Stanice HGSS-a sa područja slavonskih županija. Sve nedostatke koje smo uočili na trasi kao i propuste vezane za KT, pokušat ćemo otkloniti u narednom razdoblju. Sinergijom ove tri službe i većom međusobnom suradnjom, SPP bi svakako dobio na traženoj kvaliteti kojoj svi težimo, pa je taj element suradnje izuzetno važan za permanentno održavanje puta kao i stručno vođenje i spašavanje u planini. Na sreću, možemo konstatirati da u prvom ciklusu nije bilo ozljeda, nepredviđenih situacija i lutanja po planini. S veseljem očekujemo novi ciklus za period od 2014/15, koji započinje zadnje nedjelje u veljači slijedeće godine. Program po mjesecima možete pogledati na SPS-web stranici pod SPP. Svima hvala, i dođite na vaš SPP.

Berislav Tkalac

Fotografije

SPP,15.etapa 007 (Large)SPP,15.etapa 009 (Large)SPP,15.etapa 011 (Large)SPP,15.etapa 014 (Large)SPP,15.etapa 018 (Large)SPP,15.etapa 019 (Large)SPP,15.etapa 023 (Large)SPP,15.etapa 028 (Large)SPP,15.etapa 031 (Large)SPP,15.etapa 033 (Large)SPP,15.etapa 035 (Large)SPP,15.etapa 038 (Large)SPP,15.etapa 042 (Large)SPP,15.etapa 052 (Large)